Ulf Trotzig

 
Ulf Trotzig

1925 - 2013


Ulf Trotzig fångar med långa penseldrag och intensiva färger naturen när den är som mest livfull. För att hylla honom och hans konstnärskap invigde VIDA Museum & Konsthall sin femte konsthall på Ulf Trotzigs 80-årsdag, den 11 juni 2005. Där visades under 11 år hans verk, sista året i samarbete med hans barn. En känslosam utställning i familjens minne av Ulf. 

Ulf Trotzig, som var bosatt i Lund, har alltsedan 1950-talet under sommarhalvåret varit verksam på Öland. Ulf Trotzig föddes 1925 och gick under åren 1946-1951 på Valands konstskola i Göteborg. Hans konstnärskap omfattar främst måleri och grafik. Han har också gjort ett antal offentliga utsmyckningar. 


KVINNOR & FÅGLAR


”Att söka ett tillstånd av oavlåtligt uppbrott.” ( C.J L. Almquist )
I över sextio år har jag ägnat mig åt att måla. Häromdagen fann jag denna formulering av Almquist, som på ett knivskarpt sätt blottade vad jag sysslat med under ett långt liv. Ändå måste jag när jag nu ser tillbaka på vad jag egentligen målat, konstatera att det i stort sätt är tre motiv som jag upprepat i oändlighet: fågeln, kvinnan och trädet - det är de verktyg jag använt för att förklara mitt eviga otåliga sökande efter ett svar, ett ständigt undflyende svar. 
Fåglar har fascinerat mig så länge jag minns. Jag erinrar mig en episod från kanske sex - sjuårsåldern. En god vän besökte mina föräldrar, och jag hörde honom yttra medan han såg upp i himlen: ”Egendomligt, i den här staden tycks kajorna öva sig i konstflygning!” Detta yttrande fastnade i barnets minne. Jag spekulerade mycket omkring detta: då måste kajorna här vara olika dem där han kom ifrån, alltså finns det olika kajor, alltså kan fåglar av samma sort vara olika. 
Denna barnsliga tanke har på något sätt följt mig genom livet - en insikt om att allt ständigt är annorlunda och outgrundligt, mitt eget panta rei, min egen version av den gamle greken Herakleitos beskrivning av världen, ”allt flyter”.
I mitt liv har de tre motiven återkommit periodvis. På läroverket kallades jag för kråkmålaren, inspirerad som jag då var av Liljefors. Under Valandstiden var det kvinnan, Cezanne, Bonnard och Matisse var mina förebilder. Från sextiotalet och fram till nu har fåglarna dominerat ibland och kvinnorna periodvis. 
Omkring 2006 - 07 kom kvinnomotivet att dominera vilket jag alltså redovisar med denna utställning.
 

ULF TROTZIG

Kvällsposten 130625


Ulf Trotzig: Som de unga vilda.
Nu ser jag vad Ulf Trotzig ser. Naturens grymma skönhet där de starkaste överlever. Med kraftfulla penseldrag skapar han brutala kollisioner färger som exploderar och regnar ner över duken. Fåglar som störtar in i varandra, kroppar förvridna. Högspända linjer. Nyexpressionism. 
Ulf Trotzig är 88 år men målar fortfarande med våldsam kraft. Varje dag. På Krapperups konsthall (mellan Mölle och Höganäs) visar han 18 helt nya målningar samt 9 andra som är hämtade från VIDA museum och konsthall på Öland. 
Trotzig har målat expressivt i många decennier; naturen blir till ett eko av människan och människan ett eko av naturen. Fåglar, träd, växter och kvinnor är skildrade med starka färger i stora format. När jag stod framför Trotzigs målningar med en störtande fågel, tänkte jag tyst för mig själv: Fan, han målar ju som den unge vilda gjorde på 80-talet! Helt ute! Men jag gillar det! Skarpt. Han är en av våra största målare. Jag beundrar hans kraft, hans envetenhet och alla nyanser han trollar fram med sin pensel.

STUDIER:
1946-1951 Valands Konsthögskola, Göteborg
1955-1957 Friedlander, Paris (grafikstudier) 


REPRESENTERAD:


MODERNA MUSEET, STOCKHOLM
NATIONALMUSEUM, STOCKHOLM
JUBILEUMSRUMMET, KUNGLIGA SLOTTET STOCKHOLM
RASJÖSAMLINGEN, ÖLAND
KONSTMUSEERNA I UMEÅ, GÄVLE, ÖSTERSUND, VÄSTERÅS, GÖTEBORG, NORRKÖPING, BORÅS, KALMAR, MALMÖ, YSTAD, KRISTIANSSTAD, M. FL. 
ÅRHUS MUSEUM, DANMARK
BIBLIOTHÉQUE NATIONALE, PARIS
MUSEUM OF MODERN ART, NEW YORK
BROOKLYN MUSEUM, NEW YORK
CONGRESS LIBRARY, WASHINGTON
INDIAN NATIONAL GALLERY, NEW DELHI
GEMEENTE MUSEUM, HAAG
THE MUSEUM OF ART, KAMAKURA, JAPAN
BRITISH MUSEUM, LONDON
MUSEO DE L’UNIVERSITA DE CEARA