LENNART DUREHED

New York 1974

En av de där ovanligt varma dagarna i maj 2023 klev jag in i Lennart Dureheds studio på A= sögatan i Stockholm med anledning av en tidningsartikel som jag höll på att skriva om fotogalleriet Camera Obscura, som Lennart drivit i Stockholm tillsammans med AD- gurun Lars Hall på 1980- talet.

Av en slump råkade jag nästan meddetsamma få syn på några bilder som Lennart hade plåtat i New York femtio år tidigare. Jag förhörde mig om bildernas tillkomst och han svarade att han (det lä t nä stan som i fö rbifarten) tagit fotografierna i på 1970-talet nä r han i ett par å rs tid arbetade som assistent å t den berömde Irving Penn, känd kanske inte minst för sina porträtt och modebilder i Vogue magazine.

Från första ö gonblick fångade dessa svartvita fotografier av en bitvis rätt risig metropol mitt intresse.

Lennart hade bott i The Big Apple 1973-1976. När han sedan återvände hem till Stockholm hamnade han i nya sammanhang. Arbetet med Galleri Camera Obscura tog sin tid men också regelbunden uppdragsfotografering. Men New York-fotografierna, som jag av en händelse fått korn på, hade somnat in i sina lådor.

-Jag har inte tänkt på de här bilderna på många år. De blev bara liggande.

Så småningom grävdes negativ efter negativ fram och
plötsligt var NYC tillbaka, som det såg ut kring 1974, alltså för precis 50 år sedan.

-Och de är aldrig visade? undrade jag.
-En fyra fem stycken, inte fler. Moderna Museet har köpt in ett par.
-Det måste vi ändra på. Ska vi göra en utställning? Jag tror jag vet var. Vida konsthall på Öland.
Och sedan var stenen i rullning: Lennart scannade in negativen och i sin computer och vi satt några gånger framför skärmen i studion och bläddrade och valde och ganska snart hade vi gjort ett urval på 50-60 fotografier som vi båda ville visa fö r en större publik. I farten gjorde vi, med hjälp av Maria Gaenger, Lennarts hustru, en bok också.

NEW YORK 1974.
Ett återbesök i staden som aldrig sover, aldrig lämnar oss ointresserade.

Välkomna till en sen världspremiär!

Staffan Bengtsson

Curator

Utställningen pågår t.o.m. 29 septermber 2024

 

Fotot som blev konst

Det var (också ) i New York som fotografiet på allvar blev konst i början på 1970-talet.

Långt in på 1900-talet hade den fotografiska bilden enbart betraktats som en dokumentär angelägenhet. Men nu gick det snabbt. Tongivande gallerier som Castelli Gallery och Witkin Gallery och Light Gallery bekräftade att det fanns en kommersiell marknad för fotografiet. Tidskriften Life började med årliga fotopublikationer 1974, Sothebys hade sin första renodlade auktion med foton i London 1971. 1972 klubbades fotografier för 35 000 USD på en auktion och det beskrevs av auktionshuset som en ”formidabel framgång”. Idag kan ett enda fotografi säljas för 100 000 USD utan att någon höjer på ögonbrynen.

Som fotograf hade alltså Lennart Durehed knappast kunnat hamna i skarpare fokus, även om det i Sverige skulle ta ytterligare något decennium innan fotografiet accepterats fullt ut som konst likvärdig med måleriet och skulpturen.

Bilderna vi visar här står med ena foten i det rent dokumentära, men tar samtidigt klivet in mot det konstfulla. Genom Lennarts kameralins uppträder The Big Apple nä stan teatraliskt tydligt: gatorna är många gånger anmärkningsvärt folktomma, de stora bensinslukande bilarna tar plats som en särskild sorts aktörer.... Det är inte sällan folktomt som på Edward Hoppers berömda målning Early Sunday Morning. Precis som Hopper var Lennart uppe tidigt på morgonen och fångade stillheten och fasadernas egendomliga förmåga att spegla tomhet och tystnad.

Konstfullt helt enkelt.

Staffan Bengtsson